Υποτροπή Καρκίνου και Πρωτονιακή Θεραπεία


 

Υποτροπή ονομάζουμε το φαινόμενο επανεμφάνισης του καρκίνου

α. στο ίδιο σημείο (τοπική)

β. στους γειτονικούς λεμφαδένες (περιοχική υποτροπή) ή

γ. σε απομακρυσμένες περιοχές (μεταστάσεις).


Η θεραπεία, σε περίπτωση υποτροπής, δεν είναι εύκολη υπόθεση.


Χρήζει εξατομίκευσης με βάση α. τον τύπο του καρκίνου, β. την εξάπλωσή του, γ. την προηγηθείσα θεραπεία, δ. την ηλικία της/του ασθενή και άλλους παράγοντες.


Ωστόσο, συχνά παρατηρούμε να χορηγούνται τοξικότατες, πανάκριβες και μη αποτελεσματικές θεραπείες, ακόμα και σε περιπτώσεις που ο όγκος ή οι όγκοι συνεχίζουν να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας.


Τι μπορεί να γίνει;

γράφει ο Δρ. Θανάσης Μπαγκατζούνης

Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος

info@oncologicarts.com

Αποτελεσματικές θεραπείες στην περίπτωση υποτροπής είναι α. η χειρουργική, β. η ακτινοθεραπεία με γραμμικό επιταχυντή και γ. η ενδοϊστική βραχυθεραπεία.*


Όταν, όμως, οι υποτροπές του καρκίνου παρουσιάζονται πολύ κοντά σε ευαίσθητες δομές και όργανα (νωτιαίος μυελός, στέλεχος εγκεφάλου, οπτικό χίασμα, καρδιά, οισοφάγος, νεφροί κ.α.), καθίσταται αδύνατη η ριζική αφαίρεση, ή η ακτινοβόλησή τους με αποτελεσματικές δόσεις, χωρίς να υποστούν βλάβες οι παρακείμενοι υγιείς ιστοί.


Με ακρίβεια και ελάχιστες παρενέργειες

Με την πρωτοποριακή τεχνολογία pencil beam scanning και την μέθοδο της Διαμορφούμενης Έντασης Πρωτονιακής Θεραπείας (intensity-modulated proton therapy, IMPT) χορηγούνται πολύ υψηλές δόσεις ακτινοβολίας με την μέγιστη ακρίβεια και ελάχιστες έως και καθόλου παρενέργειες.


Αυτό καθίσταται εφικτό, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να προκαθορίσουμε το σημείο, όπου τα πρωτόνια θα εναποθέσουν την μέγιστη δόση τους εντός του όγκου (βλ. καμπύλη Bragg peak), χωρίς να «βομβαρδίσουν» άσκοπα τους υγιείς ιστούς που βρίσκονται πίσω από τον όγκο.Κεντρική απεικόνιση:

Παράδειγμα χορήγησης ψηλών δόσεων σωματιδιακής ακτινοβολίας με πρωτόνια σε τρείς υποτροπές / μεταστάσεις (επινεφρίδια, πλευριτικός χώρος) επιθετικού καρκίνου του πνεύμονα μετά από εγχείρηση, χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία. Τα ευαίσθητα όργανα της περιοχής (ήπαρ, νεφροί, έντερο, στομάχι, νωτιαίος μυελός) δεν ακτινοβολούνται καθόλου ή δέχονται πολύ χαμηλές δόσεις και ο ασθενής έχει ελάχιστες παρενέργειες. Για την καλύτερη στόχευση των όγκων η θεραπεία γίνεται με την μέθοδο γενικής αναισθησίας που αναφέρεται ως τεχνική της λειτουργικής άπνοιας.

 

* Τεχνική εσωτερικής ακτινοβόλησης μέσω της τοποθέτησης ραδιενεργού πηγής εντός του πάσχοντος οργάνου, μέσα στον όγκο, ώστε να του χορηγηθεί συγκεκριμένη, υψηλή δόση ακτινοβολίας. (Iατρικός κόσμος)

 

  • Oncologic & Arts