Ζωές χάθηκαν, όχι μόνο χρήματα…


Οι περισσότεροι καρκίνοι θεραπεύονται όταν διαγνωσθούν σε αρχικό, ενώ άλλοι είναι ιάσιμοι ακόμα και σε προχωρημένο στάδιο. Οι πιθανότητες ίασης εξαρτώνται κυρίως α) από τον τύπο του καρκίνου, β) την έγκαιρη πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις, γ) την ποιότητα χειρουργικής θεραπείας και ακτινοθεραπείας και δ) κάποια «κλασικά φάρμακα» για κακοήθεις αιματολογικές νεοπλασίες (οξείες λευχαιμίες, επιθετικά λεμφώματα) και μερικούς τύπους μεταστατικού καρκίνου.


Αναφέρομαι, ασφαλώς, στα φάρμακα χαμηλού κόστους, τα οποία έχουν σώσει τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων τις τελευταίες 3-4 δεκαετίες κι όχι στις πανάκριβες «στοχευμένες» θεραπείες που μας έχει επιβάλλει η φαρμακοβιομηχανία από τη δεκαετία του '90 και εντεύθεν.


Σε όλα αυτά είχα αναφερθεί και σε επιστολή μου στον τότε Υπουργό Υγείας της Κύπρου κ. Φρίξο Σαββίδη στις 27.05.01. Η παρέμβασή μου δεν είχε έρθει ως κεραυνός εν αιθρία, μα συνδέεται με την επικοινωνιακή επίθεση της φαρμακοβιομηχανίας για την προώθηση νέων, πανάκριβων αντικαρκινικών φαρμάκων, η οποία είχε ήδη αρχίσει.


Λίγες μέρες πριν, ο υπουργός είχε δώσει συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει την εισαγωγή του φαρμάκου Glivec της Novartis, από το οποίο θα επωφελούνταν μόνο μερικές δεκάδες ασθενών, τη στιγμή που εκατοντάδες καρκινοπαθείς δεν είχαν εκείνη την εποχή πρόσβαση σε σωστή χειρουργική για τον καρκίνο του εντέρου, μαστού, εγκεφάλου κ.α.


Αποδόμηση δημοσίων νοσοκομείων και προώθηση κλινικών δοκιμών…

Τη δεκαετία του ΄90 έγιναν οι μεγάλες τομές. Η χειρουργική του καρκίνου, η ακτινοθεραπεία κι άλλες δοκιμασμένες θεραπείες μπήκαν ξαφνικά στη δεύτερη γραμμή.

Προτεραιότητα είχαν πλέον τα νέα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα, γιατί έπρεπε να περάσουν από κλινικές δοκιμές και να μπουν το συντομότερο δυνατόν στην παγκόσμια αγορά. Τα ογκολογικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων και τα μεγάλα αντικαρκινικά κέντρα της Ελλάδας δεν είχαν την ευελιξία ή και το know-how, ώστε να παίξουν το παιχνίδι της φαρμακοβιομηχανίας με τους όρους που αυτή έθετε.

Τον ρόλο αυτό ανέλαβαν για την Ελλάδα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και για την Κύπρο το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου.


Μέσα σε λίγα χρόνια, τα Κέντρα αυτά διέπρεψαν σε επικοινωνιακό επίπεδο. Πώς; Με ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες, αλλά και με επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε συνέδρια. Σαφώς, πάντα με την πλουσιοπάροχη στήριξη της φαρμακοβιομηχανίας και των τραπεζών…


Ασθενείς που έπρεπε μέχρι τότε να περιμένουν μήνες για μια ενδοσκόπηση ή μαγνητική τομογραφία, απέκτησαν ξαφνικά εύκολη πρόσβαση σε φάρμακα, φυσικά υπό τον όρους που επέβαλε η κλινική δοκιμή που είχε σχεδιάσει για αυτούς η φαρμακοβιομηχανία και οι επιστημονικοί σύμβουλοι σε διατεταγμένη υπηρεσία.


Εννοείται ότι τα φάρμακα ήταν δωρεάν για τους ασθενείς, μόνο που τα χρυσοπλήρωναν οι φορολογούμενοι, όπως έδειξε το πρόσφατο σκάνδαλο της Novartis.


Την ίδια εποχή, όπου οι υπουργοί υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο ξόδευαν τεράστια ποσά για πανάκριβα φάρμακα, για παράταση ζωής μερικών μηνών, παραμέλησαν πλήρως την απαιτούμενη αναβάθμιση της τεχνολογίας για ακτινοθεραπεία που είναι απαραίτητη για την ίαση πολλών καρκίνων αλλά και για την ανακούφιση σοβαρών συμπτωμάτων σε ασθενείς με προχωρημένους καρκίνους.


medicine.wright.edu

Επίσημη κυβερνητική πολιτική

Η αποδόμηση του δημόσιου τομέα υγείας και η προώθηση των κλινικών δοκιμών αποτελούσε ήδη από τη δεκαετία του ΄90 επίσημη κυβερνητική πολιτική, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο. Οι εν λόγω χώρες αποτέλεσαν παράδεισο για την φαρμακοβιομηχανία, η οποία όχι μόνο επηρέαζε αλλά και καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές υγείας.


Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται περίπου 150 παρεμβατικές κλινικές μελέτες, κυρίως από μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες.


Κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική έρευνα «εισάγονται» − βάσει των δημοσιευμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών − 250.000 € άμεσης επένδυσης, ενώ προκαλείται − σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας − καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας ύψους 875.000 €.


Το new deal του κ. Κουρουμπλή με την big pharma

Παρόλα αυτά, οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα το 2014 ήταν μόλις 80 εκατομμύρια ευρώ, όπως εκτιμούσε το 2015 ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Την ίδια στιγμή έβαζε σαν στόχο το 1 δις. ευρώ και τη διαμόρφωση ενός διαφορετικού πλαισίου συνεργασίας με τις πολυεθνικές φαρμάκων.


Όμως ήταν ήδη αργά. Για κάθε ευρώ σε επενδύσεις που έφερναν οι πολυεθνικές φαρμάκων στη χώρα, οι φορολογούμενοι πολίτες πλήρωναν τα πολλαπλάσια, αφού η κατανάλωση φαρμάκου στην Ελλάδα αναλογούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου υπουργού τον Φεβρουάριο του 2015.


Εξαιτίας του φαρμάκου παραμελήθηκαν όλοι οι υπόλοιποι τομείς της υγείας

Οι χιλιάδες ζωές που χάθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο επί υπουργίας των κ. Σαββίδη, κ. Λοβέρδου, κ. Γεωργιάδη κ.α. εξαιτίας της πλημμελούς οργάνωσης των συστημάτων υγείας στην επικράτειά τους δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση ν’ αντισταθμιστούν με την παράταση του χρόνου επιβίωσης σε ασθενείς που πήραν τα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα.


Το σκάνδαλο της Νovartis πρέπει ν’ ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και ν’ αποτελέσει αφορμή, όσοι διετέλεσαν υπουργοί υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο από την χρυσή δεκαετία του ΄90 και μετά να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για τις χαμένες ζωές.


Σε περίπτωση που τους έχουν απομείνει κάποια ψήγματα ευσυνειδησίας…

© Δρ. Θανάσης Μπαγκατζούνης

Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος

www.oncologicarts.com

Μόναχο, 19 Μαρτίου 2018

ΠΗΓΕΣ:

Κεντρική φωτογραφία: ©anh-usa.org

https://www.novartis.gr/our-work/research-and-development/clinical-trials

https://www.sfee.gr/20-may-international-clinical-trials-day

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=681060

  • Oncologic & Arts