ΜΚΟ ως φερέφωνα της φαρμακοβιομηχανίας

Οι δημόσιες παρεμβάσεις μου στον ελληνόφωνο χώρο ξεκίνησαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν στις 12/12/12 με την ομιλία «Kαρκίνος και Kοινωνία σε Kρίση».


Εδώ ανέλυσα, μεταξύ άλλων, τον ρόλο που έπαιξαν κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην απορρύθμιση των δημόσιων συστημάτων υγείας και τις ύποπτες σχέσεις τους με τη φαρμακοβιομηχανία (βλ. βίντεο).


Νόμιζα πως ήταν το επιμύθιο. Όχι πως υπέκυψα στιγμή στην προσπάθεια φίμωσης του επιστημονικού λόγου (βλ. Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ, 02/08/2008) ή ότι αναίρεσα όσα με πάθος και τεκμήρια υποστήριζα, αλλά κάποτε βάζεις μια άνω τελεία. Και όταν ωριμάσει ο χρόνος συνεχίζεις.


Ο πολυφαρμακωμένος τομέας της Υγείας


Το επίκαιρο σκάνδαλο της Novartis – χωρίς να διεκδικώ επουδενί τον τίτλο του «Μετά Χριστόν» προφήτη − με έκανε λοιπόν να «ξεσκονίσω» το ψηφιακό μου αρχείο και ν’ αναμοχλεύσω το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Ο πολυφαρμακωμένος τομέας της Υγείας»:


«Ο αδυσώπητος ανταγωνισμός της φαρμακευτικής βιομηχανίας σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά με τεράστια οικονομικά συμφέροντα ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τον γιατρό, τον καταναλωτή και, φυσικά, για την οικονομία του συστήματος υγείας. Τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών ίσως να είναι και τα πλέον ευάλωτα στην χειραγώγηση και παραπληροφόρηση».


Εδώ φωτογράφιζα ασφαλώς τις ΜΚΟ, οι οποίες όχι μόνο χειραγωγήθηκαν αλλά λειτούργησαν κυριολεκτικά ως «κράχτες» της φαρμακοβιομηχανίας και, γενικότερα, της βιομηχανίας του καρκίνου. Με το αζημίωτο φυσικά…


Με την ευγενική χορηγία της φαρμακοβιομηχανίας…


Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η οργάνωση EUROPA DONNA, ο «Ευρωπαϊκός Συνασπισμός κατά του καρκίνου του μαστού» με έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας και παραρτήματα σε 47 χώρες, από την Ισλανδία μέχρι το Τατζικιστάν και από την Φιλανδία μέχρι το Ισραήλ. Κατάφερε μάλιστα ν’ αποκτήσει τεράστια επιρροή στα κέντρα εξουσίας και να καθορίζει σε πολλές χώρες την πολιτική φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού, αλλά και την πολιτική υγείας γενικότερα.


Μόνο για την περίοδο 2006-2007, η EUROPA DONNA του Μιλάνου πήρε ως χορηγία από την φαρμακοβιομηχανία 1.300.000 €. Τo 2008 δημοσιοποίησε η κ. Karin Jöns, τότε πρόεδρος της EUROPA DONNA Γερμανίας και ευρωβουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ότι αποχωρεί γιατί το 86% της χρηματοδότησης της κεντρικής οργάνωσης του Μιλάνου προερχόταν από χορηγίες της φαρμακοβιομηχανίας. Με την αποχώρησή της Karin Jöns διαλύθηκε και η οργάνωση EUROPA DONNA Γερμανίας.

![endif]--

Μια μικρή, μα σημαντική λεπτομέρεια: Το 2006 η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων EMEA ενέκρινε σε χρόνο ρεκόρ, εντός 27 ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, την επέκταση της χρήσης του φαρμάκου τραστουζουμάμπη ως «προληπτική θεραπεία» ενός έτους σε γυναίκες με μη μεταστατικό καρκίνο του μαστού που εκφράζουν τον δείκτη HER2neu.Σκέψου καλά πριν κοινοποιήσεις πληρωμένες δακρύβρεχτες καμπάνιες στα κοινωνικά δίκτυα…


Στην έγκριση του φαρμάκου σε χρόνο ρεκόρ, όπως και στην ραγδαία αύξηση του καρκίνου του μαστού είχε παίξει σημαντικό ρόλο η EUROPA DONNA, μέσω των εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την προληπτική μαστογραφία. Το κέρδος για την φαρμακοβιομηχανία είναι τεράστιο, καθώς η προληπτική χορήγηση του φαρμάκου σε 30 ασθενείς για 1 χρόνο κοστίζει περίπου 1.000.000 €.


Με μισό εκατομμύριο νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις χώρες επιρροής της EUROPA DONNA, 1 στα 4 περιστατικά παίρνει για ένα χρόνο προληπτικά το φάρμακο, μπορεί κανείς να υπολογίσει το τεράστιο κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι το φάρμακο βελτιώνει μόνο κατά 7,6% (από 85,8% έως 78,2%) την επιβίωση χωρίς νόσο και κατά μόνο 0,5% (από 2,2 σε 1,7%) την θνησιμότητα. Το ίδιο ποσοστό, μια στις διακόσιες γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο, είχαν σοβαρή καρδιοτοξικότητα.


Άρα, ξοδεύτηκαν πολλά δισεκατομμύρια τις δύο τελευταίες δεκαετίες για την προληπτική θεραπεία του καρκίνου με πολύ μικρό όφελος για τους ασθενείς αλλά τεράστια κέρδη για την φαρμακοβιομηχανία και τους κράχτες της, επιστημονικούς και μη.


Προσωπικά οφέλη και παθιασμένες «ακτιβίστριες»


Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, πρόεδρος της EUROPA DONNA Κύπρου που διετέλεσε αντιπρόεδρος της EUROPA DONNA Ευρώπης την περίοδο 1999-2003 και πρόεδρός της (2004-2006), αγωνίστηκε με πάθος όλα αυτά τα χρόνια εναντίον της δημιουργίας ολοκληρωμένων υποδομών για τον καρκίνο του μαστού στα δημόσια νοσοκομεία και υπερασπίστηκε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος τη μονοπώληση του καρκίνου από τον ιδιωτικό τομέα και τα οργανωμένα συμφέροντα του κυκλώματος της Τράπεζας Κύπρου.


Δεν θα σταθώ ούτε στο συνεπακόλουθο της πολιτικής καριέρας ούτε στην απεγνωσμένη προσπάθεια να μας πείσουν πως το Κέντρο Μαστού που δημιούργησαν στο Κρατικό Νοσοκομείο Λευκωσίας δεν είναι υποτυπώδες. Είναι λεπτομέρειες που δεν αφορούν τους αναγνώστες.


Η όποια κίνηση αναφοράς επ’ αυτών, θα επισκιάσει το ζητούμενο που είναι το εξής:


Η μονοπωλιακή διαχείριση του καρκίνου του μαστού σε κέντρα συνεργαζόμενα με την φαρμακοβιομηχανία, ή και πλήρως ελεγχόμενα από αυτήν, έπαιξε κομβικό ρόλο στην προώθηση της κλινικής έρευνας και στην έγκριση των πανάκριβων φαρμάκων της με συνοπτικές διαδικασίες.


Το τίμημα θα πληρώνουν για πολλές δεκαετίες οι πολίτες και μόνο


Τη στιγμή που ξοδεύονταν δισεκατομμύρια για τις λεγόμενες προληπτικές θεραπείες του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης και της καθιερωμένης μίζας σε γιατρούς, πολιτικούς και ΜΚΟ, το κράτος αδιαφορούσε για την δημιουργία δημοσίων υποδομών υγείας και πολύς κόσμος πέθαινε πρόωρα και άδικα.


Θέλω να ελπίζω ότι το σκάνδαλο Novartis θα είναι μόνο η αρχή. Πολλοί καρκίνοι και άλλες ασθένειες μπορούν να προληφθούν ή να θεραπευτούν πλήρως, ακόμα και όταν διαγνωσθούν σε προχωρημένο στάδιο.


Όμως η πρόσβαση σε ποιοτικές προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας είναι πλέον πολυτέλεια για την πλειοψηφία των πολιτών και σ΄ αυτό έχουν συμβάλει τα μέγιστα οι ΜΚΟ σε ρόλο φερέφωνα των πολυεθνικών.


'Ήγγικεν η ώρα, οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά, να είναι καχύποπτοι, να εμπιστεύονται το ένστικτό τους και να μην θεοποιούν επιστημονικά πιόνια της φαρμακοβιομηχανίας.


Αξίζει ν’ αναδειχθεί ο ρόλος όλων εξ’ ημών. Ας ανοίξει ο καθένας τα χαρτιά του.


© Δρ. Θανάσης Μπαγκατζούνης

Ακτινοθεραπευτής-Ογκολόγος

Μόναχο, 25 Φεβρουαρίου 2018

ΠΗΓΕΣ:

- Κεντρική φωτογραφία: UKRinvest.eu

- Karin Jöns, Europa Donna: http://www.taz.de/!818257/

- Στέλλα Κυριακίδου: Σύγκρινε άρθρο στην Καθημερινή

Εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ, 02/08/2008

  • Oncologic & Arts